TRGOVINA I TRGOVAČKO ZASTUPANJE
POSLOVNA BAZA ZA TRGOVCE I KUPCE U HRVATSKOJ
 
 

Link na pregled - Trgovina i trgovačko poredovanje Trgovina i trgovačko poredovanje

Pod trgovinom se podrazumijeva komercijalna ponuda robe u zamjenu za platežno sredstvo odnosno novac, ili za drugu robu. Prava trgovina postoji samo u slučaju, kad u njoj posreduje treća osoba (trgovac), koja živi od tog posredovanja između proizvođača i kupca. Trgovina se ograničava samo na nabavu, transport i prodaju dobara, kapitala ili znanja bez da ih se u bitnom mijenja ili dorađuje.
Maloprodaja je prodaja dobara ili usluga krajnjem kupcu, potrošaču ili korisniku. Maloprodaje su dio sustava lanca opskrbe. Maloprodaje kupuju proizvode u velikim količinama od proizvođača ili veleprodaja, a zatim ih prodaju u manjim količinama krajnjem korisniku.
Online marketplace (ili online tržište) predstavlja e-Commerce web stranicu na kojoj su proizvodi i podaci o stanju zaliha snabdijevani od trećih strana, a transakcije koje se provode su procesuirane od strane operatera tržišta. Online tržišta su postala glavni pokretač rasta poslovanja za trgovce koji iskorištavaju Internet kao kanal povećanja prodaje.
E-commerce ili hrv. elektronička trgovina omogućuje kao sastavni dio elektroničkog poslovanja na e-tržištu svojim internetskim posjetiteljima tj. kupcima da naručuju proizvode putem Interneta. Kupovanje preko Interneta može biti najbrži i često najjeftiniji način kupovine proizvoda. Trgovina putem interneta se smatra najprofitabilnijim oblikom trgovine zbog jednostavnosti i niskih troškova. Elektroničko poslovanje sustav je izvršavanja svih elemenata poslovnih aktivnosti ekonomskog procesa elektroničkim putem, odnosno stvaranje dodatnih vrijednosti koristeći se ICT tehnologijama.

 
 
Web portal za poslovne informacije
Ažurirano: 5. 12. 2022.